Google Reklam Verme Rehberi (Yeni Başlayanlara Özel)

Google reklam verme rehberi, her ölçekteki işletme için önemli bir kaynak olarak değerlendiriliyor. Çünkü bakıldığında, son on yılda PPC reklamcılığı, büyüklüğü veya sektörü ne olursa olsun hemen hemen her işletme için bir gereklilik hale geldi. Ayda birkaç yüz dolar gibi düşük bir ücret karşılığında, en küçük ve yeni kurulan şirketler bile dijital reklamcılık oyununa katılabilir. Üstelik kazançlarını da kısa sürede arttırma şansı yakalayabilir.

Küçük bir işletmeyseniz ve PPC reklamcılığına yeni başlıyorsanız, muhtemelen Google Ads hesabınızı bir süre kendi başınıza yöneteceksiniz. Başlangıçta bu size karmaşık ve göz korkutucu bir süreç gibi gözükebilir. Ancak sizin için hazırladığımız Google reklam verme rehberi ile bilmeniz gereken tüm detayları öğrenebilirsiniz. Aşağıda aktardığımız adımları takip ederek siz de kendi Google reklamlarınızı yayınlayabilirsiniz. Gelin, adım adım ilerlemeye başlayalım.

1. Hesabınızı Oluşturun

Yapmanız gereken ilk şey bir Google Ads hesabı oluşturmaktır. Bunu yapmak için ads.google.com adresine gidin ve “Hemen başlayın” butonuna tıklayın. Bu sizi bir Google Hesabı ile oturum açmanız veya yeni bir hesap oluşturmanız için ilgili sayfaya götürecektir. Burada işletme adı ve diğer bilgilerinizi girerek hesabınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Google Reklam Hesabı Nasıl Oluşturulur - Creamake

Oturum açtıktan sonra, ana reklamcılık hedefinizi soran bir ekranla karşılaşacaksınız. Bu, Google’ın reklam stratejinize başlarken size yardımcı olmak için oluşturduğu bir paneldir. Bulunduğunuz bu ekranın alt kısmında “Uzman Moduna Geç” yazan bir bağlantı göreceksiniz. Bunu tıklayın, ardından ilk kampanyanızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.

2. Kampanya Türünü Seçin

Artık, uzman moduna geçtiğinize göre, çeşitli hedefe dayalı seçeneklerle kampanyanızı oluşturabilirsiniz. Aşağıda seçenekleriniz hakkında detaylı bir şekilde bilgi verdik. Hedeflerinize uygun bir şekilde aşağıdaki kampanya türlerinden birini seçebilirsiniz.

Google Reklam Kampanya Türü Seçme - Creamake

Arama Ağı Kampanyaları

Google’ın arama sonucu sayfalarında metin reklamları göstermek için kullanılır. Bu reklamlar, arama sorguları tarafından tetiklenir. Ürün veya hizmetinizle ilgili anahtar kelimeleri seçerek bu arama sorgularını hedefleyebilirsiniz. Biz de yazımızın geri kalan bölümünde daha çok arama ağı kampanyalarına odaklanacağız. Çünkü Google reklamcılığının en büyük pazarının bu kampanya türünde olduğunu söyleyebiliriz.

Görüntülü Reklam Ağı Kampanyaları

Google’ın metin, video ve resim reklamlar yerleştirebilecekleri 2 milyondan fazla web sitesinden oluşan bir ağa erişimi vardır. Anahtar kelimeler, kitleler, yerleşimler ve daha fazlasını içeren Görüntülü Reklam Ağı kampanyalarında çeşitli hedefleme seçenekleri bulunur. Görüntülü reklam kampanyaları, marka bilinirliğini artırmak veya geçmiş ziyaretçilerinizle yeniden etkileşim kurmak için harikadır.

Video Reklam Ağı Kampanyaları

YouTube artık Google’ın ardından dünyanın en popüler ikinci arama motorudur. Bir süre önce Google tarafından satın alınan video platformuna Google Ads üzerinden reklam vermek mümkündür. Videolarınızı YouTube’da göstermek için Google Ads hesabınızdan video reklam kampanyaları oluşturabilirsiniz. Burada da Görüntülü Reklam Ağı için belirtilenlere benzer çeşitli hedefleme seçenekleri vardır.

Uygulama Reklam Kampanyaları

Google Ads ile tanıtmak istediğiniz bir uygulamaysa, uygulama kampanyaları en iyi seçeneğinizdir. Uygulama kampanyaları ile reklamınızı Arama Ağı, YouTube, Görüntülü Reklam Ağı ve Google Play mağazası gibi mülklerde yayınlar. Bu kampanyalar tamamen otomatiktir. Dolayısıyla kurulumunuzu tamamladıktan sonra arkanıza yaslanıp yüklemelerin ve ek satışların akmasını izleyebilirsiniz.

Alışveriş Reklam Kampanyaları

Google Ads ve arama sayfasına yeni eklenen Alışveriş seçeneği, doğrudan satış için iyi bir fırsattır. Eğer ürün reklamı yayınlamak istiyorsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz.

Akıllı Reklam Kampanyaları

Bu kampanya türünde Google’a temel parametreler verirsiniz ve sizin için reklam yapmasını istersiniz. Yapay zeka ise ihtiyacınız olan reklamı yayına vermeye çalışır. Doğru şekilde kullanıldığında akıllı kampanyalar hesabınıza bir miktar değer katabilir. Ancak kesinlikle başlamanız gereken yer burası değildir.

Sonuçlar

Kampanya Hedefiniz Nedir - Creamake

Kampanya oluşturma sürecinin bir sonraki aşamasına geçmeden önce, yapmanız gereken bir seçim daha vardır. Google, kampanyanızdan almak istediğiniz sonuçları seçmenizi isteyecektir. Seçeneklerinizden bazıları web sitesi ziyaretleri, telefon görüşmeleri ve uygulama indirmeleridir. Hedeflerinize göre bu sonuçlardan birini seçebilirsiniz.

3. Kampanya Ayarlarını Düzenleyin

Kampanya ayarları 3 bölüme ayrılmıştır: Genel Ayarlar, Hedefleme ve Kitleler, Bütçe ve Teklif Verme. Ancak her bir bölümün içerisinde detaylar barındırdığını söylemek gerekir. Aşağıda bu detaylar hakkında bilgi vereceğiz.

Teklif Verme - Creamake

Genel Ayarlar

Bu bölümde öncelikle kampanyanıza bir isim vermelisiniz. Ardından, reklamlarınızın hangi ağda görünmesini istediğinizi seçmeniz gerekir. Arama Ağı ve diğer reklam türlerini seçebilirsiniz. Biz şimdilik sadece Arama Ağı reklamına odaklanacağız.

Hedefleme ve Kitleler

Şimdi, reklamlarınızın doğru kişilere gösterilmesini sağlamak için hedefleme seçeneklerinize odaklanacağız. Bu noktada dikkat etmeniz gereken faktörler şu şekildedir:

  • Konum: Öncelikle, reklamlarınızın gösterilmesini istediğiniz coğrafi konumları seçmelisiniz. Hedeflemeniz tüm dünya kadar geniş veya tek bir posta kodu kadar spesifik olabilir. Burada ayrıca düzenli olarak bölgede bulunan kişiler veya bölgeye ilgi gösteren kişiler arasında da tercih yapabilirsiniz. İlk seçenek daha dar ama dönüşümü yüksek bir hedefleme sağlar.
  • Dil: Reklamınızın sahip olduğu ve müşterilerinizin konuştuğu dili seçmelisiniz. Google, reklamlarınızı yalnızca seçtiğiniz dilleri konuşan kişilere gösterilecek şekilde sınırlayacaktır. Reklam metninizin burada seçtiğiniz dillerle eşleştiğinden emin olmalısınız.
  • Kitle Segmentleri: Kampanyanıza kitle ekleme seçeneğiniz vardır. Kitleler, gözlem veya hedefleme düzeyinde eklenebilir. Eğer önceden başarılı olduğunuz bir hedef kitle listesi veya segmentine sahipseniz bu özelliği kullanabilirsiniz. Gelişmiş bir seçenek olduğu için başlangıç aşamasında bu seçeneğe pek ihtiyacınız olmayabilir.

Bütçe ve Teklif Verme

Bütçe ayarı oldukça basittir. Burada, kampanyanızın her gün harcamasını istediğiniz para miktarını belirleyeceksiniz. Günlük bütçenizi belirlemek için iyi bir başlangıç noktasıdır. Bu sayede aylık ne kadar harcama yapmak istediğinizi belirleyin. Ardından bu tutarı, reklamlarınızın ayda bir yayınlanacağı gün sayısına bölerek hesaplayabilirsiniz.

Reklamlarınızı her gün yayınlamayı planlıyorsanız 30’a, yalnızca hafta içi reklam yayınlıyorsanız 20’ye bölün. Bu şekilde günlük bütçenizi bulabilirsiniz.

Teklif verme bölümü ise kampanyanız için teklif verme stratejisini ayarladığınız yerdir. Google, ne tür bir sonuca odaklanmak istediğinizi sorarak bir teklif stratejisi seçmenize yardımcı olmaya çalışır. Önerilen seçenekler şunlardır: Dönüşümler, Dönüşüm Değeri, Tıklamalar ve Gösterim Payı.

Elbette her satıcı yüksek dönüşüm elde etmek ister. Nihayetinde bunun ortak bir hedef olduğunu söylemek mümkündür. Ancak, bu varsayılan seçeneklerden birinin seçilmesi, Google’ın size bir otomatik teklif stratejisi atamasına yol açacaktır. Otomatik teklif stratejileri, Google’ın tekliflerinizi sizin yerinize belirlemesine olanak tanır.

Otomatik teklif verme yerine “Hedef İşlem Başına Maliyet Belirleyin” bölümüne tıklayarak kendi edinme veya tıklama başı maliyetinizi girebilirsiniz.

4. Reklam Gruplarını ve Anahtar Kelimeleri Ayarlayın

Reklam Gruplarını ve Anahtar Kelimeleri Ayarlayın - Creamake

Google Ads kampanyanızı oluşturmanın bir sonraki adımı, reklam grupları oluşturmaktır. Reklam grupları, bir veya daha fazla reklamı paylaşan alakalı anahtar kelime gruplarıdır. Hangi anahtar kelimeleri kullanacağınızı seçerken, önce temel ürün veya hizmetlerinizle başlayın. Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcı aracını kullanarak kampanyanız için değerli anahtar kelimeleri bulabilirsiniz. Anahtar Kelime Planlayıcı, anahtar kelimelerinizi araştırmanızı ve bunları reklam grupları halinde düzenlemenizi çok daha kolay ve hızlı hale getirir.

5. Reklam Başlık ve Metinlerini Oluşturun

Artık ilk reklam grubunuzu kurduğunuza göre, bunun için bir reklam yazmanız gerekir. Reklamınızda dikkat etmeniz gereken birkaç bölüm vardır. Bunları aşağıda sıraladık:

Reklam Başlık ve Metinlerini Oluşturun - Creamake

  • Nihai URL: Nihai URL, web sitenizde reklamınızın bağlanacağı sayfadır. Bu sayfanın içeriği, reklamınızın tanıttığı ürün veya hizmetle eşleşmelidir. Sitenizde tanıtımını yaptığınızla yakından eşleşen bir sayfanız veya açılış sayfanız yoksa, ana sayfanız bir sonraki en iyi seçenektir.
  • Başlıklar: Google, reklamınızla birlikte en fazla üç başlık göstermenize izin verir. Her başlıkta en fazla 30 karakter kullanabilirsiniz. Bu nedenle mesajınızı doğrudan ve yaratıcı bir şekilde iletmelisiniz. Başlıklarınız, tanıttığınız ürün veya hizmeti ele almalı ve en azından bir harekete geçirici mesaj içermelidir.
  • Görüntüleme Yolu: Görüntüleme yolu, gerçekte reklamınızla birlikte gösterilen URL’nin bir parçasıdır. Bu yolun Nihai URL ile eşleşmesi gerekmez. Müşterilere, reklamınızı tıkladıklarında hangi sayfaya ulaşacakları konusunda fikir vermek için bu alanı kullanın. Burada anahtar kelimenizi (veya tanıttığınız ürün veya hizmeti) kullanmak iyi bir uygulamadır.
  • Açıklamalar: Her biri 90 karakterden oluşan en fazla iki açıklama ekleyebilirsiniz. Burada başlıktaki mesajınızı derinleştirerek kitlenize ne sunduğunuzdan bahsetmelisiniz.

6. Faturalandırmayı Ayarlayın

Yeni hesabınızı ve ilk kampanyanızı oluşturmanın son adımı, fatura bilgilerinizi girmektir. Bu süreç oldukça basittir. Google, hesabınıza bir kredi veya banka kartı ya da bir banka hesabıyla para yatırma seçeneği sunar. Google’dan bir promosyon kodunuz varsa, onu da buraya girebilirsiniz. Bu adımı da tamamladıktan sonra kampanyanız yayına hazır hale gelir.

Sonuç

Hazırladığımız Google reklam verme rehberi kapsamındaki adımları takip ederek ilk reklamlarınızı oluşturabilirsiniz. Elbette Google reklamları bundan biraz daha karmaşıktır. Ancak tüm detaylara bu rehber kapsamında yer vermemiz mümkün değildir. Çünkü her kampanya, kendine özel birtakım süreçler barındırır. Bunun için Google Ads raporlarınızı inceleyerek yapmanız gereken daha detaylı işlemler hakkında fikir alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

İyi planlanmış bir Google reklam stratejisi ile ziyaretçi ve dönüşüm sayılarınızı arttırabilirsiniz. Dolayısıyla Google Ads’in işletmeler için işlevselliği yüksek bir reklam aracı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

İlk reklamlarınız için küçük bütçeler ile deneme yapabilirsiniz. Ancak gerçekten sonuç alacağınız bir kampanya için Google’ın teklif önerilerine göz atmanız faydalı olabilir. Ayrıca bütçenize karar veremiyorsanız otomatik teklif stratejilerinden de yararlanabilirsiniz.

Hayır. Google Ads’i kullanmak için ekstra bir ücret ödemeniz gerekmez. Yalnızca yayınlayacağınız reklamların tıklama ve gösterimleri için ücret ödersiniz.

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) Creamake Yazılım Teknoloji Ltd. Şti.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi mi almak istiyorsunuz ?

Blank Form (#7)