Sağlık Turizminde Dijital Pazarlama’nın Önemi

Sağlık turizmi son dönemin en çok üzerinde durulan konularından biri. Hem ülke ekonomisine katkısı hem de gelişmiş sağlık sistemimizin markalaşması açısından bu yöndeki atılımların önemi büyük. Bu noktada ülkemizdeki sağlık kurumlarının sağlık turizmi ajansı ile işbirlikleri, bu yöndeki başarılı dijital pazarlama stratejilerinin oluşturulması bakımından önemlidir.

Tüm yönleriyle sağlık turizminde pazarlama…

Sağlık Turizminde Neden Yer Almalısınız?

saglik turizminde neden yer almalisiniz 1 1024x614 1

 

Sağlık turizmindeki gelişmeler TÜİK tarafından da takip edilip raporlanıyor. Kurumun 2021 yılı için hazırladığı rapora göre ülkemizi sağlık hizmeti almak için ziyaret edenlerin sayısı 640 bin. Bunlardan elde edilen gelirin miktarıysa 1 milyar dolar civarında. 

 

2022’nin ilk çeyreğindeki rakamlarsa sağlık turizminde şimdiden 2021 verilerinin aşılacağını göstermesi açısından önemlidir. 2022 ilk çeyreği için paylaşılan rakamlara göre ülkemizi tercih eden yabancı hasta sayısı 250 bini aşmış durumda. Bunlardan elde edilen gelirin miktarıysa 330 milyon dolar.

Hangi Sağlık Kurumları Sağlık Turizmine Mutlaka Yönelmelidir?

TÜİK tarafından paylaşılan önemli bir veriler arasında yurtdışından gelen hastaların en çok tercih ettiği sağlık hizmetleri var. Bu hizmetler; saç ekimi, plastik cerrahi, tüp bebek tedavisi, ortopedi ve kalp cerrahisi olarak öne çıkıyor. Bunun anlamı şu: Özellikle onkoloji, ortopedi, estetik ve cerrahi gibi alanlarda hizmet veren sağlık kurumlarının sağlık turizminin getirdiği fırsatları değerlendirme yönünde kendilerini yapılandırmaları gerekiyor.

Sağlık Turizminde Dijital Pazarlama Neden Önemlidir?

Küresel çapta özellikle Avrupa pazarında sağlık hizmetlerinin tanıtılmasının en az maliyetli ve etkin yolu dijital pazarlama. Bu noktada sadece reklam planlama ve randevu kazanma gibi tek düze çalışmalar sağlık turizmi dijital pazarlama modeline uygun değil. Bu nedenle sağlık kurumlarının sağlık ajansı nezdinde pazarlama planı çıkarmasının getirdiği birtakım faydalar var. İşte onlardan bazıları…

 

1. Klasik dijital pazarlama mantığında reklama çıkma, dönüşümler ve bunların yeniden optimize edilmesi gibi stabil bir döngü söz konusudur. Ancak sağlık turizmindeki dijital pazarlama modeli, çok kanallı (omnichannel) bir şekilde planlanır. Buna sağlık merkezinin sektöründeki otoritesi dahil olmakla birlikte konumu, hasta transferleri, hastanın konaklayacağı lokasyon alternatifleri gibi ekstra pozitif yönler de eklenir.

 

2. Farklı dil ve kültüre sahip bir pazara açılacağı için kurumun sitesi dahil tüm dijital pazarlama süreci hedef pazarın kültürüne göre planlanarak yapılandırılması gerekir.

 

3. Farklı coğrafyadaki hedef kitle analizleri ve müşteri personaları oluşturulur. Böylece doğru hastaya doğru ve etkin mesajın veya reklam metninin ulaşması sağlanır.

 

4. Sadece kısa vadeli çalışmalar değil, SEO ve içerik pazarlaması gibi stratejilerle uzun vadede getirisi yüksek planlamalar yapılır.

 

5. Rakip analizleri ile dinamik bir pazarlama stratejisi izlenir.

Sağlık Alanındaki Algoritma Güncellemelerine Dikkat Edilmelimi?

Sağlık turizmi alanında otoriter bir kurum olmanın yolu dijital pazarlama kanallarını etkin kullanmakla doğrudan ilişkilidir. Burada tersi bir senaryodan bahsedebilmek de mümkün. Örneğin, SEO ve içerik pazarlama gibi alanlarda hata yapıldığını varsayalım. 

 

Bu durumda kurumunuzun arama motorları nezdinde itibari düşer. Böylece sağlık kurumu olarak ne kadar iyi hizmet sunarsanız sunun dijital pazarlama alanındaki hatalar kurumunuzu gölgede bırakır.

 

Bu nedenle arama motorları güncellemelerini takip etmek ve bunlara uygun SEO, içerik pazarlama veya reklam çalışmaları kurgulamak gerekir. Örneğin, 2018’de yapılan Medic güncellemesine uygun içerik senaryoları, E-A-T ve YMYL gibi algoritma güncellemelerine uygun SEO stratejileri gibi. Bu güncellemelerin ortak yönü güvenilirlik, doğruluk, otorite ve doğal çalışma modelidir.

Sağlık Turizminde Hangi Dijital Pazarlama Kanalı Ön Planda?

Sağlık turizmi reklam ajansı nezdinde hızlılık ve verimlilik önemlidir. Bunun için dinamik bir pazarda dinamik hareket etmenin faydası büyük. Özellikle bu noktada müşteri edinme imkanı yüksek anahtar kelimeler (bilhassa ülke ve lokasyon bazlı aramalar –in turkey gibi) üzerinde gelişmiş reklam modeli kurgulamak gerekir. Bunu Google Ads ile yapmak ve sosyal medya reklamları ile remarketing şeklinde tamamlamak, marka bilinirliği ve etkili sıklık prensibi açısından olmazsa olmazdır.

Sağlık Turizminde SEO ve İçerik Pazarlamasına Gerek Yok mu?

saglik turizminde seo ve icerik pazarlamasina gerek yokmu 1024x614 1

Sağlık turizmi alanındaki reklam çalışmaları ön plana çıksa da uzun vadeli daha iyi ve kalıcı çözümler için SEO ve içerik pazarlama olamazsa olmaz yöntemlerden biridir.

 

Bu yöntemler, hem markaya olan bağlılığın artması hem de rekabette ön plana çıkmak açısından gerekir. Özellikle içerik pazarlaması, sağlık turizmi alanında güvenin kalelerini inşa eder. Bunun nedeniyse tedaviye ihtiyacı olan kişilerin araştırma sürecinde sıklıkla çeşitli içerikleri tüketerek araştırma girişiminde olmaları. Tüketilen içerik markaya olan güveni ve ilgiyi artırıcı etkenlerden en değerlisidir.

 

Bu bakımdan sadece reklam çalışmaları ile hedef kitlesinin karşısına çıkmaya çalışan bir sağlık kurumu uzun vadede başarılı olma şansını kaybedebilir. Ayrıca reklamlar, sürekli bütçe tüketir. SEO ve içerik pazarlamasındaysa böyle bir durum söz konusu değildir.

 

Sağlık kurumları için en iyi dijital pazarlama modellerinden biri içeriktir. Bunu iyi bir şekilde yapan kurumlardan biri Cleveland Clinic yoğun takip edilen sağlık bilgilendirme bloğuna sahip.

Bu konuda kurumların uzmanlık alanlarına göre içerik stratejisine imza atmaları önem ifade eder.

Ni̇ş Pazarlama Modeli̇ni̇ Dikkate Almak

İçerik pazarlamasındaki başarının sırrı niş pazarlama modelidir. Bunu genel bir yapıyı dikkate almak yerine, daha özel parçaları dikkate almak gibi düşünebiliriz. Örneğin saç ekim merkezinin hedef kitlesini tanıyıp ona uygun içerik modelleri sunması gibi.

Anahtar Kelime Analizleri Yapmak

İnsanların ne düşündüğünü ve neyi merak ettiğini anlamanın en iyi yolu anahtar kelimeleridir. Böylece sağlık turizmi alanındaki dijital pazarlama modeline yardımcı olacak birçok veri elde edilir. Özelikle SEO ve içerik pazarlama alanında nelere yönelmenin doğru olacağı anlaşılır.

Funnel Içerik Kurgusuna Dikkat Etmek

Sağlık pazarındaki herkes aynı özelliğe ve satın alma motivasyonuna sahip değildir. Kimisinin saç ekimi tedavisi konusunda kararsızken, kimisi bununla ilgili birçok sorusuna cevap bulmuş olabilir. Bu durumda kararsız kişiler için ikna edici yazılar (neden formatındaki), satın alma noktasında olanlar için de cazip tekliflere sahip içerikler üretilmesi gerekir.

Rakip Analizi İle İçerik Boşluklarını Bulmak

İçerik pazarlama stratejinizde rakibinizi takip etmek önemlidir. Böylece gözden kaçırdığınız anahtar kelimeleri tespit edebilir, içerik boşluklarını giderebilir, faydalı içerik türleri hakkında hızlı karar verebilir, hangi platformlarda yer almanız gerektiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

İçerik Performans Ölçümü

İçerik pazarlamasının en önemli aşamalarından biri performans ölçümü. Bu sayede yeni içerik fırsatları ile birlikte hangi içerik modellerinin faydalı olduğu konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Buysa stratejinizi geliştirmek açısından yeni yaratıcı tasarımlara imza atmanıza yardımcı olur.

 

Sonuç olarak ülkemizin sağlık alanındaki kazanımları sağlık turizminde tercih edilebilir olma potansiyelini arttıran bir husus. Bu noktada sağlık kurumlarının kendilerini dışarıya açmalarını sağlayacak yapılandırmaya ihtiyaçları var. İyi bir pazarlama modeli ile Avrupa, ABD ve Körfez ülkelerinden yeni müşteriler kazanmak mümkün olabilir.

Sağlık Turizmi Dijital Pazarlama En Çok Merak Edilen Sorular

Sağlık alanındaki dijital pazarlama çalışmalarında SEO ve içerik pazarlama modeli güvenin tesisi, otorite ve uzun vadede kazanımlar açısından önem ifade eder.

Ancak hızlı sonuçlar almak ve tedaviye ihtiyaç duyan kesimlere anlık ulaşmak açısından Google Ads’e bütçe ayrılması gerekir.

Sağlık turizmi dijital pazarlama stratejisinin başarılı olmasındaki nokta bütüncül bir tarzda yürütülmesidir. Bunda markanın sosyal medya kanallarından web sitesindeki materyallerine, müşteri hizmetlerinden hastanelerin fiziki imkanlarına kadar her nokta pazarlamanın bir parçası haline getirilmesi gerekir.

Örneğin, fiziki imkanları çok önemseyen bir potansiyel müşterinin (tedavi alacak kişi) bu konuda cevaplar bulması için kurumun sosyal medya kanallarında tedavi merkezinin fiziki yapısını öne çıkaran görseller paylaşılması gibi. Ya da son zamanlarda popüler olan önce-sonra çalışmalarını paylaşmak gibi.

Sağlık turizmindeki dijital pazarlama çalışmaları yaz tatili gibi sezonluk etkilerden çok fazla etkilenmez. Dolayısıyla çalışmalar tüm sezona hasta potansiyeli dikkate alınarak yayılır. Özellikle SEO ve içerik pazarlama modelinin sonuçlarını almak için düzenli planlama yapılması şarttır.

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) Creamake Yazılım Teknoloji Ltd. Şti.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi mi almak istiyorsunuz ?

Blank Form (#7)