E-Ticaret (E-Commerce) Nedir?
E-ticaret veya elektronik ticaret akla ilk gelen anlamında çevrimiçi alışveriş yaparken interneti kullanarak mal ve hizmetlerin alım satımı işlemidir.
İçindekiler
ToggleAncak son gelişen ekonomik ve teknolojik gelişmeler yanı sıra dünyayı etkileyen pandemi gibi sağlık ve çevresel faktörlerin de etkisi ile daha geniş kitlelere farklı amaçlar ve geniş hizmet sınırlarına ulaşan sonuçlarında da ekonomiyi etkileyen bir oluşumdur.
E-ticaret terimi genellikle, ürünleri doğrudan tüketicilere satarken bir satıcının tüm çabalarını tanımlamak için kullanılır. Potansiyel bir müşterinin bir ürün hakkında bilgi edinmesiyle başlar ve satın alma, kullanma ve ideal olarak devam eden müşteri sadakati ile devam eder.
Bir çevrimiçi alışveriş sepetine bir ürün yerleştirdikten sonra, ancak işlemi tamamlamayan bir müşteriyi çevrimiçi satış yaparken takip etmek, satış yapma olasılığını önemli ölçüde artırabilir.
E-ticaret’in Faydaları:
- Düşük başlangıç ve işletme maliyetleri : Bir e-ticaret işine başlamak, genellikle bir fiziksel mağaza açmaktan çok daha ucuzdur.
- Esneklik sunar : E-ticaret işletmeler ve müşterileri için daha esnek bir çözümdür çünkü müşteriler günün her saatinde, her yerden alışveriş yapabilirler.
- Veriye dayalı pazarlamaya katılmak kolaydır : E-ticaret mağazanız, işletmenizi tanıtırken daha iyi kararlar almanıza yardımcı olmak için analizler ve raporlar aracılığıyla size bir pazarlama verisi hazinesi sağlayabilir.
- Mevcut ürünlerin geniş seçimi : E-ticaret, müşterilere, kapladıkları fiziksel alanda yalnızca çok fazla envanter tutabilen tuğla ve harç mağazaların aksine, daha geniş bir ürün yelpazesi sunar.
E-ticaretin Zararları:
- Müşterilerle daha az bağlantı : Alışveriş yaparken etkileşimde bulunacak kimse olmadığından müşteriler işletmenizle daha az bağlantı hissedebilir.
- Nakliye lojistiği için daha fazla koordinasyon gerektirir : E-ticaret müşterileri dünyanın herhangi bir yerinde olabilir, bu nedenle işletme sahipleri nakliye ve lojistiklerinin ürünleri hedeflerine zamanında ulaştırabilmelerini sağlamalıdır.
- Asgari müşteri hizmeti : Birçok e-ticaret mağazasında, müşterilere her zaman soruları yanıtlayacak ve sorunları çözebilecek bir müşteri hizmetleri temsilcisi bulunmaz.
E-ticaret İş Modelleri Nelerdir?
Bir e-ticaret işletmesi , bir büyük parekende markanın veya fiziksel bir mağazanın dijital kolu olarak çalışabilir. Ayrıca, çevrimiçi pazar yerleri aracılığıyla ürün satan bir kişi olabilir.
İşte farklı e-ticaret işletme türleri:
- İşletmeler arası (B2B)
- İşletmeden tüketiciye (B2C)
- Tüketiciden tüketiciye (C2C)
- Tüketiciden işletmeye (C2B)
- İşletmeler arası (B2G)
- Tüketiciden devlete (C2G)
E-ticaret İş Modeli Örnekleri
Her türden işletme bir e-ticaret mağazası açabilir ve çevrimiçi satış yapmaya başlayabilir. Yukarıdaki bölümde gösterildiği gibi, işletmeler ve tüketicileri arasındaki ilişkiler farklılık gösterebilir. Aynı zamanda e-ticaret işletmeleri iş modellerine ve sektörlerine göre farklılık göstermektedir.
- Perakende : Ürünleri doğrudan müşterilere çevrimiçi olarak satmak.
- Toptan Satış: Doğrudan tüketicilere çevrimiçi olarak toplu ürün satışı.
- Abonelik : Bir ürün veya hizmet karşılığında yinelenen ödemeler.
- Dijital ürünler : Kullanmak için satın alınması gereken kurslar ve yazılımlar da dahil olmak üzere dijital ürünlerin satışı.
E-ticaret’e Başlarken Bilmeniz Gerekenler :
E-ticaret sitenizde alışveriş deneyimini yaşayan müşteri gözünden bakınca sitenizin güven veren bir tasarıma sahip olması gerekir. Diğer taraftan e-ticaret sitenizin yazılımsal problemleri içermemesi ve müşterinize hız açısından problem yaşatmaması gerekir. Yapılan araştırmalarda yavaş bir deneyim yaşayan müşterilerin %80’i ilk 30 saniye içerisinde siteden çıkmakta ve markaya imajını negatif şekilde algılamaktadır.
Yukarıda bahsettiğimiz sorunlardan uzak ve %100 güvenebileceğiniz e-ticaret yapısı olarak biz ikas hazır e-ticaret paketlerini öneriyoruz. Sitenizin lisansını aldınız fakat E-ticaret Sitesi Kurulumu’nu ben yapamam diyorsanız, hazır e-ticaret sitesi kurulum paketleri ve fiyatlarını sayfamızı inceleyip daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
E-ticaret sitenizi kendiniz kurmak veya profesyonel bir e-ticaret kurulum hizmeti aldıktan sonra geriye kalan süreç marka bilinirliğinizi artırıcı çalışmalar ve satış yapmak sürecinizi artımaktan geçiyor.
E-ticaret’te marka bilinirliği ve satışlarınızı artırmanın yolu;
2-Dijital Reklam Yönetimi(facebook reklamları, instagram reklamları, google reklamları vb.)
gibi hizmetleri e-ticaret ajanslarından şeffaf şekilde outsource etmeniz ya da kendi bünyenizdeki ekibinize yaptırmanız gerekir.
2020 yılında kurulan ve günden güne büyüyen markamız alanında uzman 8 kişilik ekibiyle 20+ firmaya danışmanlık vermekte ve buna ek olarak proje bazlı faaliyetler gerçekleştirmektedir.
Yukarıdaki hizmetler ve e-ticaret hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim formunu doldurun ve ekibimiz 1 saat içerisinde size ulaşsın!
Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) Creamake Yazılım Teknoloji Ltd. Şti.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.