SEO Dostu Meta Açıklama Nedir? Nasıl Yazılır?

Web site trafiğini arttırmak için SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) stratejilerinin önemini iyi bilmelisiniz. Fakat SEO, sadece içerik ve anahtar kelime ile sınırlı değildir. Meta description (açıklama) ve meta title (başlık) kısımları da oldukça önemlidir. Tüm bunlar arama motoru sıralamanızı etkileyebilir. Peki, SEO dostu meta açıklama nedir ve nasıl yazılır? Şimdi gelin, SEO dostu meta açıklama hakkında bilmeniz gereken detaylara yakından bakalım!

Meta Açıklama Nedir?

Meta açıklama (description), e-ticarette rekabet gücünü arttırmak için bir web sayfası içeriğini özetler. HTML özelliklerinden bir tanesidir. Yani arama motoru sonuç sayfasında (SERP) görünür. Sayfanın URL’sinin ve başlığının altında bir snippet olarak gözükmektedir. Ancak ilk başta SERP ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu, sayfa içi SEO’nun çok önemli bir bileşenlerinden bir tanesidir. 

 

Arama motorları genellikle aranan ifadenin meta açıklamada bulunmasını ister. Bu nedenle meta açıklamada hedef kitlenizin aradığı ifadeye mutlaka yer vermelisiniz. Böylece sayfanıza organik tıklama alma şansı elde edersiniz. Bunun yanında meta title da oldukça önemlidir. Ayrıca bir ajansla çalışmak istiyorsanız, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) paketi alarak ilerlemeniz rekabette öne çıkmanıza yardımcı olabilir. 

Meta Açıklama Neden Önemli?

Meta açıklama (description), Google, Bing ve Yandex gibi arama motorlarında sıralama için kullanılmıyor. Bunu yıllar önce bıraktı. Ancak yine de organik arama stratejilerine katkı sağlamak için meta açıklama kullanılmaya devam ediyor. Doğru meta açıklaması daha fazla tıklamaya yardımcı olabilir. Bu da sıralamalarda öne çıkmanıza olanak tanır. 

 

Aynı zamanda mobil uygulama için uyumlu web sitesi yaratmalısınız. Tek başına meta açıklaması ve başlığı yeterli olmayabilir. Hedef kitlenizin davranışlarını anlamaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda sosyal medya platformları meta açıklamanızı gönderilerinde gösterir. 

 

Meta açıklamalar, tıklama oranını ve marka bilinirliğini arttırmanıza yardımcı olur. Her ikisi de SEO çalışmalarının temel hedeflerindendir. Bu sebeple benzersiz ve öz meta açıklaması yazmaya özen göstermelisiniz. 

Meta Açıklaması Nasıl Eklenir?

Web sitenize HTML kodları ile meta açıklama ekleyebilirsiniz. Bunu yapmak için <head> etiketi kullanmalısınız. Meta açıklama nasıl eklenir diyorsanız, bunu web sitenize şu şekilde eklemeniz mümkündür:

 

<head>

<meta name=”description” content=”Web sitesi meta açıklaması!”>

</head>

 

Çoğu içerik yönetim sistemi ve SEO eklentisi, belirlenmiş bir alana HTML yazarak meta açıklama yazmanıza olanak tanır. 

Meta Açıklama Nasıl Yazılır?

Meta açıklaması nedir ve meta description neden önemlidir sorularının yanıtlarını açıkladık. E-ticarette rakipleri geride bırakma stratejileri ile ilerlemek için etkili bir meta açıklama yazmalısınız. Aynı zamanda meta açıklama örnekleri ile ilerlemelisiniz. SEO dostu meta açıklama yazmak için şu detaylara dikkat etmelisiniz.

Fayda odaklı tanımlama kullanın

Meta açıklamasının fayda odaklı olması gerekir. Yani herhangi bir kişinin sayfanızdan elde edeceği faydaya odaklanmalısınız. Sayfanızın neyle ilgili olduğunu iyi bilmelisiniz. Aynı zamanda hedef kitleniz bu içeriği ararken en çok hangi anahtar kelimeleri kullanıyor sorusunun yanıtını araştırmalısınız. 

150 karakter altında kalın

Meta açıklama yazarken 150 karakterin altında kalmaya özen göstermelisiniz. Google SERP kısmında meta açıklamanızın ne kadar gösterileceğini sınırlar. Yani 90 ila 150 karakter arasındaki meta açıklama yazmalısınız. Aksi halde meta açıklamanız eksik kalır veya sınırlanır. Kesilen meta açıklamalar da sayfa tıklanma oranına zarar verebilir. 

Önemli bilgiyi ilk sıraya koyun

Meta description sayfanızın konusunu hızlı bir şekilde iletmelidir. Bunun yanında açıklamalarınız harekete geçirici mesaj (CTA) içermelidir. Örneğin, web siteniz belirli bir ürünle alakalı olabilir. Bunu meta açıklamalarında yer vermelisiniz. Doğal ve akıcı bir dil kullanmalısınız. Böylece meta açıklamanızı konuşkan hale getirirsiniz. 

Google Ads aracından ilham alın

Google Ads aracı etkili bir dil kullanmanıza olanak tanır. Böylece meta açıklama alanında bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Bu aracın yerleşimi kalite puanlarına bağlıdır. Yani bu araçtan ilham aldığınızda müşteri memnuniyetini arttırma şansı elde edersiniz. 

Mevcut tarihe yer verin

Meta description kısmında mevcut tarihe yer vermelisiniz. Dolayısıyla hangi yıl ve aydaysak bunu meta açıklamalarınızda geçirmelisiniz. Örneğin, “SEO Araçları” hakkında bir yazı yazacağınızı düşünelim. İçeriğinizdeki SEO araçlarının yeni olup olmadığı meta açıklama kısmından anlaşılabilmelidir. 

Her sayfa için benzersiz meta açıklamalar yazın

Sitenizdeki her sayfa için benzersiz meta açıklama yazmalısınız. Yani ortalıkta dolaşan benzer meta açıklamalar ile ilerlememelisiniz. Bu da tıklanma oranını (TO) en üst düzeye çıkarır. Dolayısıyla meta açıklama yazmaya ekstra bir önem vermelisiniz.

Düzenleyip kontrol etmeyi unutmayın

Her düzenlemede ve kontrol etmede yeni ayrıntılar fark etme şansı elde edersiniz. Böylece metinlerinize değer katabilirsiniz. Geri dönüp meta açıklamalarınızı düzenlemekten de korkmamalısınız. Ancak değişikliğin hemen uygulanmayacağını bilmelisiniz. Robotların sayfanızı taraması gerekmektedir. Ardından değişiklikler uygulanacaktır. Her zaman özgün olmaya da özen göstermelisiniz. 

Meta Description Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Meta description yazarken bazı detaylara da dikkat etmeniz gerekir. İşte, meta açıklama yazarken dikkat etmeniz gereken detaylar. 

 

  • Anahtar kelime doldurma (Keyword Stuffing) yapmamalısınız. 
  • Sayfadan büyük bir paragrafı kopyalayıp yapıştırmamalısınız. 
  • Aynı açıklamayı birden fazla sayfada kullanmamalısınız. 

 

SEO dostu meta açıklaması yazmak web sitenizin arama motoru sıralamanızı iyileştirir. Daha fazla organik trafik çekmenize yardımcı olur. Anahtar kelimeleri doğru şekilde doğru yerde kullanmaya özen göstermelisiniz. Unutmayın, doğru meta açıklamaları kullanıcı deneyimini arttırabilir. Web sitenizin görünürlüğünü arttırmanıza olanak tanıyabilir.