Son yıllarda çoğu B2B şirket faaliyetlerini çevrimiçi ortama taşıdı. Bu sayede toptan e-ticaretin önemi arttı. Toptan e-ticaret, bir şirketin ürünlerini toplu bir şekilde başka şirketlere satmasıdır. Peki, toptan e-ticaret nedir? B2B satışa nasıl başlanır? İşte, toptancılık ile ilgili bilmeniz gereken detaylar.
Toptan E-Ticaret Nedir?
Toptan e-ticaret, ürünleri çevrimiçi olarak başka bir işletmeye satmak demektir. İşlemler her zaman çevrimiçi olarak gerçekleşir. Ürünleri satın alan şirket, kârlı bir şekilde tüketiciye sunar. Yaygınca kullanılan toptan satış türü, üreticiler ve perakendeciler arasındadır. Fakat diğer toptancılara satış yapan toptancılar da bulunmaktadır. Bununla beraber doğrudan tüketicilere satış yapan toptancılar da vardır.
Toptan ticaret iş yapma maliyetini düşürebildiği için değerlidir. Aynı zamanda marka bilinirliği açısından değerlidir. Çünkü toptan ticaret sayesinde birçok işletme markanızı tanır. Bu da ağızdan ağıza pazarlama stratejilerine yatırım yapmanızı sağlar. Büyük ya da küçük ölçekte toptan satışa girmek isteyen işletmeler, doğru B2B e-ticaret platformları ile ilerlemesi gerekir. Bunun için e-ticaret danışmanlığı alarak ilerlemeleri yararlı olacaktır.
E-Ticaret Sektöründe Toptan ve Perakende Karşılaştırması
Toptancılar ve perakendeciler arasında önemli farklar bulunmaktadır. Toptancılar genellikle doğrudan işletmelere toplu olarak satış yapar. Perakendeciler ise küçük ölçekteki tüketicilere satış yapmaktadır. Fakat ikisi arasındaki belirgin farklılıklar şunlardır:
Pazarlama
Her ikisi için de pazarlama oldukça değerlidir. Ancak toptancılar öncelikle işletmelere satış yapar. Perakendeciler de doğrudan perakende müşterilerine hitap eder. Yani perakendecilerin pazarlamaya önemli ölçüde yatırım yapması gerekir. Çünkü perakendecilerin müşteri tabanı sürekli değişebilmektedir.
Fiyatlandırma
Toptancılar ürünleri toptan bir şekilde satın aldıkları için indirimlerden faydalanır. Bu sayede ürünleri satarken önemli ölçüde kâr elde edebilirler. Perakende açısından da fiyatlandırma değerlidir. Ancak toptan satın almak zorunda olmadıkları için esnekliğe sahiptirler.
Rekabet
Herhangi bir kuruluş çeşitli rekabet düzeyleri ile karşılaşır. Bu rekabet düzeyi, ürünlere ve satış düzeyine bağlıdır. Perakendeciler toptancılardan daha fazla rekabetle karşı karşıya kalır. Elbette iki kuruluş da e-ticarette rekabet gücünü arttırmak için çaba harcamalıdır. Tamamen yeni ürünlerle pazarlama sektörüne girilmesi gerekmektedir. Bu ürünlerin dijital reklam yönetimi de iyi yapılmalıdır.
Hedef kitle
Toptan e-ticaret yapan işletmeler, B2B satışa odaklanır. Perakendeciler ise B2C satışa odaklanarak ilerler. Yani perakendeciler küçük miktarlarda ürünlerin satılmasına odaklanır. Bireysel tüketicilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanırlar. Bu yüzden çok çeşitli ürünler sunarlar.
Toptan E-Ticaretin Faydaları
Toptan e-ticaret birçok faydası ile bilinir. Özellikle B2B toptan e-ticaretin işletmelere pek çok faydası bulunmaktadır. Şimdi gelin, bu faydalardan bazılarını detayları ile beraber inceleyelim!
Satın alma süreçlerini kolaylaştırır
Toptancılar, karmaşık satın alma süreci ile uğraşmak zorunda kalabiliyor. İşte bu noktada devreye toptan e-ticaret giriyor. Alıcılar performans gösteren ürünlere rağbet ediyor. Bu nedenle müşterilerinizin ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere ulaşmasını sağlamalısınız. B2B e-ticaret web sitesinde bunu kolayca oluşturabilirsiniz. Bu, müşteri memnuniyeti açısından da değerlidir.
Harcamaları azaltıp satışları arttırır
Çevrimiçi toptan satış yapmak işlerinizin büyümesinde etkilidir. Ürün hacmi artarken birim başına maliyet düşmektedir. Bu da kârınızın artmasına yardımcı olabilmektedir. Toplu gönderim yapmak masraflarınızın azalmasına olanak tanıyabilmektedir.
Veriye dayalı kararlar almanızı sağlar
Toptan e-ticarete yatırım yaptığınızda ayrıntılı müşteri verilerine erişebilirsiniz. Bu sayede karar alırken müşteri verilerinden destek alabilirsiniz. Veriler; pazarlama kampanyalarına, indirimlere ve diğer faktörlere yön verebilir. Creamake dijital pazarlama ve e-ticaret ajansı olarak süreçlerinizde yanınızda olur.
B2B Satışa Nasıl Başlanır?
Toptan e-ticaretin genellikle B2B satışlarla ilerlediğini söylemiştik. Peki, B2B satışa nasıl başlanır? İşte, B2B satışa nasıl başlayabileceğinize dair detaylar.
Pazar araştırması yapmakla işe başlayın
Üst düzey bir pazar araştırması yapmakla işe başlamalısınız. Rakiplerinizin kimler olduğunu iyi bilmelisiniz. Bu sayede e-ticaret markanızı büyütmeye başlayabilirsiniz. Rakiplerinizin tekniklerine ve stratejilerine aşina olmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Potansiyel alıcılarınızı belirleyin
Hangi işletmelerin hedef kitleniz olabileceğini belirlemelisiniz. Potansiyel şirketlerin ne sattığını veya ne sunduğunu bilmelisiniz. Hedef kitlenizin hangi ürünlere ihtiyaç duyduğunu iyice araştırmalısınız.
Envanteri verimli bir şekilde yönetin
Envanteri verimli bir şekilde yönetme yeteneği, başarılı bir toptan e-ticaret yapmanızı sağlar. Yani B2B toptancıları, depolarında hangi ürünlerin olması gerektiğini etkin bir şekilde takip edebilmelidir. Taleplere göre envanterleri yönetebilmelisiniz. Siparişleri yerine getirirken ürünleri verimli bir şekilde seçmelisiniz.
Sağlam B2B ilişkileri kurun
Her ticari işletme zamanla önemli gelirler elde etmek ister. Bu nedenle işletmelerin işletmenizden ürün satın almasını sağlamak için mutlu olmalarına olanak tanımalısınız. B2B işletmelerinin ihtiyaçlarını iyi anladığınızdan emin olmalısınız.
İndirimleri özenli bir şekilde yönetin
Önemli indirimler sunmak müşterilerin ilgisini çekmenize yardımcı olur. Ancak bu indirimler özenli bir şekilde yönetilmesi gerekir. Yani işletmenizin kâr marjlarını korumaya odaklanmalısınız.
Nakit akışını sağlamaya odaklanın
İlerleyen süreçlerdeki alacakların ve borçların özenli ve düzenli bir şekilde incelenmesi gerekir. Yani nakit akışını sağlamaya odaklanmalısınız. Toptancılara müşteri ödemelerini zamanında yapmaya özen göstermelisiniz. Profesyonel bir muhasebeci, nakit akışının doğru yapılmasına yardımcı olabilir. İlk başta nakit akışını iyi sağladığınızdan emin olmalısınız.
Sonuçları takip edip değerlendirin
Tüm bu süreçlerin sonuçlarını düzenli olarak takip etmelisiniz. Aynı zamanda bazı sonuçlardan memnun değilseniz, iyileştirmeler yapmalısınız. Bu sayede şirketinizin B2B satıştaki ilerlemesine yardımcı olabilirsiniz.