E-Ticaret Markanızı Büyütmenizi Sağlayacak Pazarlama Kanalları

E-ticaret alanında rekabet gün geçtikçe artıyor. Markanızı öne çıkarmak için efor sarf etmeniz gerekmektedir. Amazon ve eBay gibi markalarla yarışmak zor olabilmektedir. Fakat en iyi pazarlama kanallarını kullanırsanız, başarı ve rekabet gücü elde edebilirsiniz. 

E-ticaret markanızı büyütmenizi sağlayacak pazarlama kanalları, potansiyel müşterilere ulaşmak için etkilidir. Yani ürün veya hizmetlerinizi tanıttığınız platformlara pazarlama kanalı denir. 

Ayrıca dijital pazarlama, e-ticaret işletmelerini ölçeklendirmek için gereklidir. Çünkü dijital itibar kazanmanıza olanak tanıyabilmektedir. Bu içeriğimizde e-ticaret markanızı büyütmenizi sağlayacak pazarlama kanallarını aktaracağız. O halde başlayalım!

Pazarlama Kanalları Türleri Nelerdir?

Pazarlama kanalı hedef kitleyle iletişim açısından değerlidir. Böylece hedef kitlenizi müşteriniz olmaya ikna edebilirsiniz. Pazarlama kanalları; içerik paylaştığınız, kitlenizle iletişim kurduğunuz ve markanızı tanıttığınız platformlar sağlar. Bu kanallar dört ayrıntılı kategoriye ayrılabilir:

Dijital

Çevrimiçi pazarlama kanalları dijital kategorisine girmektedir. Bu kanallar, dijital reklam yönetimi ile ilerlemenizi sağlar. Cep telefonunuzda veya bilgisayarlarınızda şirketinizi nasıl pazarlayacağınızı düşünmelisiniz. Dijital pazarlama kanallarına örnek olarak Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve e-posta bültenleri verilebilir. Bunun yanında sosyal medya ve içerik pazarlama da dijital kanallar arasındadır. Mükemmel bir dijital pazarlama stratejisi, herhangi bir e-ticaret markasını geliştirebilir. 

Geleneksel

Geleneksel pazarlama kanalları çevrim dışı ilerler. Fiziksel posta kutuları, kâğıt el ilanları ve basılı dergiler geleneksel pazarlamaya girer. Geleneksel pazarlama yapmak için TV, radyo, posta ve reklam panoları kullanılır. Genellikle yerel kitle hedef alınır. Büyük markalar hem dijital hem geleneksel pazarlama kanallarını kullanır. 

Organik

Organik pazarlama kanalları dijital kategori içerisinde yer alabilir. Doğal olarak yeni potansiyel müşteriler kazanmanızı sağlar. Aynı zamanda mevcut tüketici tabanınızı güçlendirmeye odaklanır. Bu sayede müşteri memnuniyetini artırma şansı elde edersiniz. SEO, sosyal medya (ücretli reklamlar kullanılmadığında) ve e-posta organik trafik elde etmenizde etkili sonuçlar verir. 

Ücretli

Ücretli reklam kanalları ile ilerlemek istiyorsanız, finansal kaynağa yatırım yapmalısınız. Örneğin, sosyal medya ve tıklama başına ödeme reklamları için para gerekir. Belirli bir hedef kitleye ulaşmak için PPC (tıklama başına ödeme reklamcılığı) ile ilerleyebilirsiniz. Özellikle yeni başlayan markalar için ücretli pazarlama, hızlı bir şekilde çevrimiçi varlığa ulaşmalarını sağlar. Ancak ilk önce profesyonel bir ekipten e-ticaret danışmanlığı almanız gerektiğini unutmamalısınız. 

E-Ticaret İşletmeniz için En İyi Pazarlama Kanalları

En iyi pazarlama kanallarını bulmak için kapsamlı bir araştırma gerekir. Biz e-ticaret ajansı olarak sizin için işletmenizi veya markanızı büyütmenizi sağlayacak pazarlama kanallarını araştırdık. Şimdi gelin, e-ticaret markanızı büyütmenizi sağlayacak pazarlama kanallarına yakından bakalım!

E-posta pazarlama (e-mail marketing)

E-posta; bağlı kuruluş ürünleri, makaleler, incelemeler ve özel promosyonlar sunmanızı sağlar. Böylece müşterilerinizi web sitenize çekebilirsiniz. Bunun yanında hedef kitlenizle uzun vadeli ilişkileri teşvik eder. E-mail marketing (e-posta pazarlama), sıkıcı mesajları içermek zorunda değildir. E-posta pazarlama içeriğinizi farklılaştırmanızı sağlayan detayları sunar. Örneğin, müşterilerinizin ilgi alanlarına ve satın alma alışkanlıklarına göre e-posta içerikleri oluşturabilirsiniz. 

İçerik pazarlama 

E-ticaret içerik pazarlaması, doğrudan satışı içermez. Fakat içerik planlamasını ve dağıtılmasını gerektirir. Zaman alıcı olsa da markanızın bilinirliğini arttırmanızı sağlar. Müşterilerinizin hayatına değer katar ve marka güvenilirliği oluşturmanıza imkân tanır. Hedef kitlenizin ilgisini çekebilir ve merak uyandırmanıza olanak tanır. En iyi içerik, hedef kitlenizi bilgilendirip memnun eder. Bloglar, kısa videolar ve fotoğraflar içerik pazarlaması yapmanızı sağlar. 

Sosyal medya reklamcılığı

Sosyal medya reklamları, hedef kitlenizin bulunduğu alanlarda organik trafik elde etmenize yardımcı olur. Ancak sosyal medya yönetimi stratejilerinde akıllıca ilerlemenizde yarar vardır. Kitlenizi ve rakiplerinizi iyi analiz etmelisiniz. Bu sayede gelirinizi arttırma şansı elde edersiniz. 

Arama motoru optimizasyonu

Arama motoru optimizasyonu (SEO), web sitenizin sıralamasını yükseltir. Algıyı, güveni ve pazar payını arttırmaktadır. Örneğin, blog yazılarınızda anahtar kelimeleri geçirmelisiniz. Fakat bunun için iyi bir yazara ihtiyacınız vardır. Ne kadar üst sıralarda olursanız mağazanız o kadar çok trafik alır. Bunun nedeni insanların arama motorlarında en üst sıralardaki sonuçlara tıklamasıdır. 

Etkileyici pazarlama (influencer marketing)

Etkileyici pazarlama ağızdan ağıza pazarlama stratejilerine katkı sunar. Aynı zamanda influencer sayesinde markanıza olan güveni arttırma şansınız vardır. Ayrıca küçük kitlelere sahip influencer bile markanızın tanınmasına ve satışlarınızın artmasına yardımcı olabilir. 

Tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığı

Arama ağlarında en üstte çıkmak için ücretli reklam almanıza tıklama başına ödeme reklamcılığı denir. Aylarca beklemek zorunda kalmadan web sitenize trafik çekme şansı elde edersiniz. Ayrıca reklamlar faydalı analizler elde etmenize olanak tanır.

SMS pazarlaması

Yeni veya mevcut müşterilere metin mesajları atmanıza SMS pazarlaması denir. Böylece kitlenizi satışlarınızdan ve kampanyalarınızdan haberdar edersiniz. Ancak tüketicilerinize mesaj göndermeden önce izin istemelisiniz. Aksi halde kullanıcı markanızı engelleyebilir. Öte yandan, çok fazla SMS atmamalısınız. İlginç ve gerekli mesajları müşterilerinize iletmeye özen göstermelisiniz. 

Reklam panoları

Baskı ve reklam panoları da farklı kitlelerle iletişim kurmanızı sağlar. Fiziksel mağazalarınız varsa bizzat broşürler sunabilirsiniz. Reklam panoları marka adınızı daha fazla göz önüne çıkarmanızı sağlar. Ancak reklam panolarını koyacağınız yerleri iyi seçmeniz gerekir. Kitlenizin bulunduğu bölgelerde reklamınızı yapmalısınız. 

Doğru Pazarlama Kanalını Nasıl Seçersiniz?

Doğru pazarlama kanalını seçmek için bazı faktörlere dikkat etmelisiniz. Örneğin, neyi başarmak istediğinize karar vermekle işe başlamalısınız. Kanalınızı da neyi başarmak istiyorsanız, ona göre seçmelisiniz. Genç kitleleri çekmek istediğinizi varsayalım. Bunun için sosyal medya kanalları ile ilerlemeniz gerektiğini unutmamalısınız. 

Aynı zamanda bütçeniz burada çok önemlidir. Bütçeniz dahilinde hangi pazarlama kanalları ile ilerlemek istediğinizi düşünmelisiniz. Kitle etkinliklerinizi kontrol etmelisiniz. Bununla birlikte açık ve ölçülebilir hedeflere sahip olmalısınız. Creamake dijital pazarlama ajansı olarak dijital süreçlerinizde etkili bir şekilde ilerlemenizi sağlar.