Önemli Bir SEO Stratejisi Olan Backlink Nedir?

“Backlink nedir?” sorusu için verebileceğimiz en net yanıt şudur: Web sitelerinin farklı sitelere banner veya metin bağlantısı verdiği bir sistem. “Geri bağlantılar” olarak tanımlayabileceğimiz backlinklerin SEO açısından büyük bir öneme sahip olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Peki, backlinklerin neden bu kadar önemli olduğunu düşündünüz mü?

 

Site sahipleri için; backlink alma süreci, hangi sitelerden gelen bağlantıların daha kaliteli olduğu, SEO’nun altın bilgileri arasında yer alıyor. İçeriğimizde backlink hakkında bilmeniz gereken tüm detaylara değindiğimiz gibi işinize yarayacak ipuçlarına yer vermeyi de ihmal etmedik. “Backlink nedir?” üzerine hazırlamış olduğumuz içerikle birlikte bu alanda bilmeniz gereken her başlığa hakim olacaksınız.

Backlink Nedir ve Nasıl Alınır?

Backlink Nedir ve Nasil Alinir - Creamake

 

Öncelikle “Backlink nedir?” sorusuna daha kapsamlı bir şekilde yanıt verelim. Terimsel ifadelere yer vermeden, basit örneklerle açıkladığımızda, backlink hakkında yeterince bilgi sahibi olacaksınız.

 

Bir web sitesine sahip olduğunuzu varsayalım. Sitenizin arama motorunda popülerlik kazanması için bazı kriterler bulunuyor. Kriterleri oluşturan temel arama motorunun ise Google olduğunu biliyorsunuz. Google kriterlerine göre bir web sitesinin; kategorisi, içeriği veya ürününe dair linkler, farklı bir sitede de yer alıyorsa, daha popüler ve öne çıkarılmaya değerdir.

 

İşte tam bu sebeple web siteleri, SEO çalışmalarında backlinklere büyük önem veriyor. Site içi çalışmalarla birlikte site dışında bağlantıları olan platformlar, Google’ın gözünde yükseliyor ve ödüllendiriliyor.

 

Peki, backlinki nasıl alıyoruz? Bu soruya yanıt verirken backlink türlerine göre nasıl yapıldığını birer birer anlatacağız.

Forum Bağlantıları

Forum sitelerinin kullanıcıları, profil sekmelerinde sahip oldukları web sitelerini kullanabilir veya forum metinlerine çeşitli bağlantılar ekleyebilir. Bu işlemi yapmak aslında son derece basit ve bilinen bir yöntemdir. Herhangi bir forum sitesine üye olarak biyografi kısmına web sitenizi ekleyin. İmza olarak da bu siteyi veya sitedeki bir sayfayı kullanın.

 

Günümüzde birçok web sitesi sahibi veya SEO ajansı bu yöntemi kullandığı için değerinin az olduğunu söylemeliyiz. Ancak uygulamanız, sitenize herhangi bir zarar vermeyeceği gibi diğer bağlantılarla birlikte katkı sağlayacaktır.

Sosyal Medya Bağlantıları

“Backlink nedir?” sorusuna yanıt verirken genellikle bağlantıların, diğer web sitelerinde yayımlandığına dair cümleler kullanılır. Doğru bir yaklaşım olduğunu belirtmekle birlikte SEO kriterlerinin de günümüze uyarlandığını söylemeliyiz. Sosyal medyanın önemi artarken web sitelerinin bu platformlarda bağlantılarının olması da büyük öneme sahip. Backlink almak için sosyal medya biyografilerine web sitesi adresi eklenmesi gerekir.

Blog Bağlantıları

Tumblr, WordPress, Medium gibi ücretsiz kayıt olunabilecek blog siteleri de Backlink almak için en iyi adreslerdir. Bu platformlarda hesap oluşturmak ve profilde web sitesinin bağlantılarına yer vermek, uzun vadede yararlı bir SEO çalışması olacaktır.

Dizin

Dizin - Creamake

Yukarıda yer verdiğimiz çalışmalar, hemen herkesin yapabileceği basit uygulamalar olduğu için değeri azdır. Dizin ve devamında anlatacağınız backlink alma yöntemlerinin, Google için daha önemli olduğunu bilmelisiniz.

 

Dizin, web sitelerini inceleyen bir diğer sitede bağlantı adresinin bulunmasıdır. Örneğin, “En İyi Hizmet Siteleri” şeklinde bir inceleme yapılır ve bu sıralamada sizin web sitenize yer verilirse, Google’ın daha fazla ciddiye alacağını bilmelisiniz.

 

Bu şekilde backlink almak için inceleme yapan sitelerle iş birliği sağlamanız gerekiyor. Site sahipleri belirli ücretler karşılığında tanıtımlarınızı yapacaklardır.

Dmoz

“dmoz.org” adresi üzerinden başvuru yaparak alınan bu backlink çalışmasında, web siteler kategorize edilerek bahsi geçen adreste yayımlanır. İlgili kategoride web sitenizin yer alması, Google için önemli stratejilerden biridir.

EDU-GOV Backlink

Resmi sitelerde backlinki olan web sitelerinin Google sıralamasında en iyi noktalara ulaştığını söylemek mümkün. Bunu sağlamak için birkaç yol vardır: Siteniz kaynakça kısmında yer alabilir veya e-posta iletişim sekmesinde, web adresinizi kullanarak görüş belirletebilirsiniz.

Backlink Neden Önemli?

“Backlink nedir?” sorusuna ve nasıl alındığına dair bilmeniz gereken son derece önemli bilgileri paylaştık. Şimdi, backlinklerin neden bu kadar önemli olduğunu anlatabiliriz.

  • Arama motorları, Backlink sayesinde sayfanın otoritesini ve alakasını anlar.
  • Sayfanın ne kadar önemli olduğu, geri bağlantıların hem sayısı hem de kalitesine bağlıdır.
  • Bağlantı veren web sitesinin kalitesi yüksekse, backlink alan sitenin sıralaması hızlı yükselir.
  • Google ve diğer arama motorlarında sıralamayı yükseltmesi, dijital reklamcılık için eşsiz bir fırsattır.

Zamanla web siteleri, organik trafiğini artırır ve potansiyel kitlesine kısa vadede ulaşmayı başarır. Üstelik site içi SEO çalışmalarında olduğu gibi süreklilik arz eden ve yorucu çalışmalar değildir. Ancak bu çalışmalar yapılmadığı sürece SEO kriterleri tam anlamıyla yerine getirilmez.

 

Bu çalışmaların önemini anlatmak için birkaç araştırma sonucundan bahsedeceğiz. “Bağlanabilir Varlıklar” üzerine yapılan bir araştırmaya göre Google, 200’den fazla sıralama faktörü kullanıyor. Sıralama sinyalleri tam olarak açıklanmadığı için çeşitli algoritma değerlendirmeleri sonucunda ortaya şöyle bir sonuç çıkıyor:

  • Google üzerinde sadece bir içeriğin 5.870 alan adından, 25.800 üzerinde geri bağlantısı var.”

Youtube üzerinde yapılan bir diğer araştırmaya göre ise karşımıza şöyle bir sonuç çıkıyor:

  • “YouTube pazarlamasına dair 1 içeriğin 1230 alan adından, 3000’in üzerinde geri bağlantısı bulunuyor.”

Backlink oranlarının büyüklüğüne ve ne denli ciddiye alındığına dair sunulan bu çalışma, önemli bir rekabet ortamı olduğunu gözler önüne seriyor. Haliyle site dışı SEO çalışmalarında, backlink uygulamalarına ağırlık vermenin öneminin yadsınamayacak kadar büyük olduğunu görüyoruz.

Backlink Miktarı mı Kalitesi mi Önemli?  

“Backlink nedir?” konusunun kilit sorularından biri de miktarı ve kalitesinin önemli olup olmadığı yönünde. İkisinden birine yoğunlaşmak daha kolay olsa da backlink söz konusuyken her ikisinin de çok önemli olduğunun altını çizmek gerekiyor.

 

Miktar belirleme aşamasında çeşitli analizler yapılmalı ve rakip sitelerin çalışmaları takip edilmeli. Bir nevi site içi SEO çalışmalarında uygulanan SERP analizler gibi backlink analizleri yapılmalı. Eğer rekabetin fazla olmadığı alanlarda faaliyet gösteren siteler için geri bağlantı alınacaksa, işiniz daha kolay. Ancak rekabet fazlaysa, kaliteli ve yüksek sayıda bağlantılar almanız önemli.

 

Burada değinmemiz gereken bir diğer önemli konu ise backlink kalitesinin nasıl yükseltileceği. Tercih ettiğiniz siteler mutlaka kaliteli ve organik trafiği yüksek alanlar olmalıdır. Sitenizin bağlantısı yayımlanırken aranma hacmi yüksek anahtar kelimeler kullanılmalı, SEO kriterlerine uygun tanıtım metinleri hazırlanmalıdır.

Sonuç

Backlink üzerine hazırladığımız bu içerikte, çeşitli araştırmalar sonucunda web siteleri için en önemli SEO kriterlerinden biri olduğuna değindik. Rekabet oranı yüksek olduğu için geri bağlantı çalışmalarında mutlaka; rakip analizi, anahtar kelime analizi ve SEO uyumlu tanıtım metni çalışmaları yapmak gerekiyor. Bununla birlikte değeri düşük olmasına rağmen siteye katkı sağlayacak backlink uygulamalarından da yararlanılabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Geri bağlantılar, basit bir tabirle sitelerin otoritelerini güçlendirir. Arama motorları, otoritesi yüksek siteleri ödüllendirdiği için sıralamalarını yükseltecektir. Özellikle yetkili ve organik trafiği yüksek bir siteye bağlantı vermek, SEO’yu ciddi anlamda geliştirir.

“Disavow” olarak adlandırılan bu işlem; bağlantının web sitesiyle ilgili olmadığına dair arama motoruna yapılan bilgilendirmedir. Her geri bağlantı, web sitesi için faydalı diyemeyiz. Bu nedenle zararlı bağlantıları fark ederek bildirmek, SEO kriterleri açısından önemlidir.

Güvenilir ve otoritesi yüksek sitelerde yer alan, doğru anahtar kelimelerle birlikte yayımlanan linkler, web siteleri için daha değerli geri bağlantılardır.

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) Creamake Yazılım Teknoloji Ltd. Şti.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi mi almak istiyorsunuz ?

Blank Form (#7)